警報器
防走失背包
追奶
貼紙書
親子餐廳
親子共讀
積木
產後瘦身
教養
拼圖
戒夜奶
副食品

尋求最佳的脫毛效果

如何在確保身體健康的前提下,尋求最佳的脫毛效果?記者采訪了中山大學孫逸仙紀念醫院激光科醫生曾穎。出trip最煩就係成日要處理毛毛...dermes激光脫毛技術只追撃毛囊內黑色素,由根底去除毛毛,只需一

如何在確保身體健康的前提下,尋求最佳的脫毛效果?記者采訪了中山大學孫逸仙紀念醫院激光科醫生曾穎。 出trip最煩就係成日要處理毛毛...dermes激光脫毛技術只追撃毛囊內黑色素,由根底去除毛毛,只需一年六次就可以去除深色毛毛,達到永久白滑效果。與其成日要用剃刀處理毛毛,倒不如去dermes做六次激光脫毛同毛毛永不相見啦~ Minnie同Jade就將啲毛毛交咗俾dermes,睇吓佢地嘅分享~   曾穎首先介紹了各種脫毛方式的特點,以及對皮膚的副作用。   用刮毛器:這是最簡單的脫毛方法。在家自行刮除,但刮除後只能維持數日。被刮除的毛發,再生時頗有“變本加厲”之勢,新長出來的毛發很紮皮膚。尤其在夏天,出汗較多,紮破的皮膚很容易引起感染,導致皮膚炎症或毛囊炎等。 成日喺網上見到有人將dermes vs medilase做比較,咁岩見到MediLASE賣廣告可以免費試做激光脫毛,心思思想去試下,點知得到個唔好嘅經歷,兩者服務都差好遠!就算我只係黎試做,dermes會做哂成part,但MediLASE就只係局部篤一兩下。   拔除:一般直接用鑷子拔除。但這種方法不能根本破壞毛發的生長中心毛球,所以五六周後又會長出,需要反複拔除。不僅感到痛苦,而且可能導致毛囊扭曲,毛發內生,繼發毛囊炎或其他類型的皮膚感染,長期這麼做毛囊會顯得粗大,整片皮膚顯得疙疙瘩瘩,松松垮垮。   脫毛膏:脫毛膏是一些化學試劑的組合,局部擦拭後,其化學成分可使毛發腐蝕、溶解,繼而毛發脫去,一般在洗澡的時候就可完成脫毛程序,很是簡單、方便。但脫毛膏實際上是一種腐蝕劑,反複使用可能會對皮膚造成損傷,長期使用並不是理想的選擇。 絲打們可能心大心細唔知dermes vs medilase去邊間脫毛好D,我覺得最重要係睇脫毛效果同安全性,所以我都做左d research比較下。dermes用TKS「選擇性光熱技術」進行脫毛療程,呢項技術只針對黑色素同毛囊,唔傷皮膚,仲有FDA安全認可。   蜜蠟脫毛:先用蜜蠟粘住體毛,上蓋紗布,再以拉扯的方式把蓋在皮膚上的紗布快速拉扯,把毛發連根拔除,在一般美容院就可做此項目。但化學合成的蜜蠟容易對皮膚造成刺激、損傷,長期使用還可引起毛囊炎等。同時,與拔毛相似,這種脫毛方式保持時間最長不超過10個星期,一些考究的女士可能在2-4個星期後就需要再次脫毛了。另外,有糖尿病、靜脈曲張、疣、皮膚破潰及炎症等人不宜使用該法。 睇到好多blog比較dermes vs medilase嘅脫毛效果,未做之前本身對激光脫毛無咩concept,只係唔想再做毛孩。dermes嘅治療師好細心咁同我解釋脫毛原理,原來根據美國FDA嘅定義,永久效果係指接受脫毛之後,可以減慢生長週期同長效減少毛髮。